Linkuri accesibilitate

Igor Corman: „PD va purta discuţii pentru următoarea guvernare doar cu forţe politice sănătoase, partide democratice pro-europene”


În dialog cu președintele Parlamentului despre reforma Procuraturii și apropierea alegerilor.

Europa Liberă: Domnule Corman, deşi se vorbeşte foarte mult despre nevoia reformelor, despre reformarea Procuraturii s-a vorbit destul de des în Parlament, în societate, concepţia de reformare a şi fost pusă pe masa legiuitorilor, documentul prevede mai multe mecanisme de responsabilizare a procurorilor, de funcţionare a instituţiilor care răspund de examinarea abaterilor disciplinare, dar şi modificarea procedurii de numire a procurorului general. Cine şi de ce frânează această reformă?

Igor Corman: „Credeam iniţial, vara trecută, după ce am creat acel grup de lucru între Procuratura Generală, Ministerul Justiţiei, că până la sfârşitul anului noi vom reuşi să aprobăm în Parlament conceptul de reformare. Am reuşit abia la sfârşitul sesiunii de primăvară-vară, am pierdut o jumătate de an cu acest concept. Eu am avut întâlniri cu membrii acestui grup de lucru, am avut contact permanent cu preşedintele grupului de lucru, cu domnul Candu, când era vicepreşedinte al Parlamentului.

Eu înţeleg că toate fracţiunile din coaliţie au vrut să fie activi în elaborarea acestui concept, eu înţeleg că au fost multe alte proiecte importante care poate nu le-au permis ca ei mai rapid să vină cu toate propunerile lor, cu amendamente la acest concep, ca noi să finalizăm poate mai repede. Dar, totuşi, eu cred că mai sunt astfel de cazuri când există un gen de invidie în cadrul coaliţiei, când anumite proiecte iniţiate de unii colegi nu sunt promovate mai repede, ca să nu le permită să le aducă dividende politice. Mai există, cu părere de rău, şi eu cred că şi conceptul Procuraturii a făcut parte din astfel de proiecte.

Tocmai de aceea eu întotdeauna am optat şi voi opta ca proiectele importante să-şi aibă semnăturile reprezentanţilor tuturor partidelor din coaliţie, din start să se excludă acest fenomen, nu ştiu este moldovenesc sau mai sunt astfel de cazuri şi în alte părţi. Important acum este că noi conceptul l-am adoptat. În paralel nu s-a aşteptat cu votarea conceptului, dar deja practic toate propunerile de modificare a legislaţiei au fost făcute. Eu sper să se meargă mai departe inclusiv şi cu modificarea legislaţiei, ceea ce va însemna, de fapt, o reformă veritabilă a Procuraturii.”

Europa Liberă: Subscrieţi ideii că Moldova este sortită să fie guvernată de coaliţie?

Igor Corman: „Eu, ca reprezentant al Partidului Democrat, cred că noi am fi guvernat, ca echipă a Partidului Democrat, foarte bine şi fără parteneri de coaliţie. Dacă cetăţenii ne vor da acest mandat la alegerile din 30 noiembrie, atunci noi ne-am fi asumat toată responsabilitatea pentru următorii patru ani, ar fi mai uşor. Dar, după cum arată situaţia reală, trebuie să fim gata ca să guvernăm în continuare în coaliţie.

Eu sper că această experienţă de la 2009 şi până în prezent, mai grea, cu crize politice, cu neînţelegeri, dar totuşi, până la urmă, este una pozitivă şi nu vor fi repetate în continuare multe greşeli care au fost făcute în trecut, astfel încât şi Moldova, ca şi alte ţări europene parlamentare democratice, să poată guverna eficient, în caz de necesitate, inclusiv şi în cadrul coaliţiilor.”

Europa Liberă: Pe segmentul politic PD unde se situează?

Igor Corman: „Noi suntem o formaţiune de centru stânga. Acum suntem într-o coaliţie cu partide de dreapta şi aceasta şi-a lăsat o amprentă asupra profilului partidului nostru, dar temele tradiţionale pe care le are Partidul Democrat drept prioritare sunt, de fapt, cele care vizează dezvoltarea economică şi domeniul social, tot ceea ce înseamnă un partid social-democrat, doctrină social-democrată din Europa. Nu în zadar suntem şi membri ai Internaţionalei Socialiste a Partidelor Socialiştilor Europeni. Noi în continuare, aceasta este menirea noastră, vom promova anume aceste valori, de centru stânga, în ţara noastră.”

Europa Liberă: Ideea că ar putea fi creată o coaliţie postelectorală între PD şi PCRM este una cu şanse?

Igor Corman: „Categoric nu vreau să discut despre anumite scenarii postelectorale. Eu vreau să spun cu siguranţă doar un singur lucru şi de aici, de

PD va purta discuţii privind responsabilitatea pentru următoarea guvernare doar cu forţe politice sănătoase, partide democratice pro-europene...

fapt, reiese şi răspunsul la întrebare. Partidul Democrat va purta discuţii privind responsabilitatea pentru următoarea guvernare doar cu forţe politice sănătoase, partide democratice proeuropene, care împărtăşesc exact aceleaşi viziuni pe care le-a promovat Partidul Democrat de la 2009 încoace şi cred că sunt suficiente exemple. Mă refer aici la negocierile care au avut loc după alegerile din iulie 2009, noiembrie 2010.

Partidul Democrat, chiar dacă au existat fel de fel de întrebări referitor la coalizarea cu alte forţe politice, noi întotdeauna am pus în capul mesei interesul naţional şi am discutat cu acele partide care ne duc pe calea pe care noi o considerăm unica posibilă pentru Moldova – modernizarea ţării pe model european, cu prioritizarea tuturor scopurilor ce ţin de domeniul social, ridicarea bunăstării cetăţenilor noştri – aceasta, de fapt, este chintesenţa poziţiei Partidului Democrat.”

Europa Liberă: Discutaţi cumva despre crearea unui bloc electoral pentru actualele alegeri parlamentare?

Igor Corman: „Discuţii oficiale în cadrul coaliţiei nu au fost purtate. Au loc discuţii neoficiale, se mai discută pe coridoare, la un ceai. Sunt avantaje şi dezavantaje cu blocurile electorale. Aş putea să le înşir acum şi avantajele, şi dezavantajele, dar nu cred că este cazul să o fac. Cred că discuţii vor mai avea loc, după pauza de vară, în septembrie deja va fi timpul când vom avea claritate la poziţionarea tuturor partidelor, fiindcă de la 1 octombrie, practic, se dă start oficial campaniei electorale.”

Europa Liberă: Două luni durează campania electorală sau 45 de zile?

Igor Corman: „Două luni, conform Codului Electoral. Începând cu 1 octombrie toate partidele se înregistrează în cursa electorală, iar după înregistrarea partidelor, practic, ele au dreptul să desfăşoare campanie electorală.”

Europa Liberă: Şi aţi venit şi în ajutorul celor plecaţi peste hotare, le-aţi oferit două zile să aibă posibilitate să vină să-şi dea votul. Contează votul celor plecaţi în străinătate?

Igor Corman: „Votul celor de peste hotare contează foarte mult. Şi nu doar că ar fi un interes al partidelor proeuropene, fiindcă considerăm că majoritatea cetăţenilor de acolo optează în favoarea continuării cursului proeuropean, dar este şi o datorie a noastră să le asigurăm dreptul tuturor cetăţenilor, care chiar dacă sunt nevoiţi să se afle peste hotare, dar au dreptul constituţional să voteze, să-şi exprime opţiunea de vot. Şi din aceste considerente sigur că vom acorda o atenţie specială deschiderii secţiilor de votare în cât mai multe ţări.

Cu această iniţiativă au venit colegii din Partidul Liberal Reformator, ca să aibă loc această procedură două zile, că ar fi mai convenabil pentru cetăţenii noştri de peste hotare. Noi am votat în prima lectură acest proiect, vom vedea cum va merge procesul de pregătire pentru a doua lectură, fiindcă deja sunt mai multe amendamente care au fost anunţate de către deputaţi.

Este o întrebare care vizează constituţionalitatea aceste decizii. Adică, dacă să dă acest drept peste hotare, două zile, de ce nu ar fi trebuit şi în ţară tot să meargă pe două zile, am auzit o astfel de reacţie. De asemenea, sunt anumite chestiuni care vizează securitatea procesului de votare, adică ce se întâmplă în noaptea dintre cele două zile, cine asigură paza buletinelor ş.a.m.d. Sunt nişte întrebări care îşi aşteaptă răspunsul. De aceea, vom vedea care va fi finalitatea.”

Europa Liberă: Dacă vin comuniştii la putere se schimbă ceva?

Igor Corman: „Comuniştii nu vor veni la putere.”

XS
SM
MD
LG